شیرین کننده سوکرالوز چیست؟
سوکرالوز (1,4,6-trichlorogalactosucrose( تنها شیرین کننده بدون کالری است که از شکر مشتق میشود. جایگزینی3 مولکول کلر سبب می گردد که سوکرالوز همانند شکر قابل شکستن و متابولیزه شدن نباشد. بنابر این بدون تغییر و به سرعت از بدن عبور کرده و ماده ای خنثی در نظر گرفته می شود .
سوکرالوز در سال 1976 توسط شرکت Tate &Lyle کشف شد و در سال 1998 توسط سازمان غذا و داروی آمریکا FDA تأیید شد و در حال حاضر در 80 کشور شامل آمریکا ،کانادا و استرالیا برای مواد غذایی جامد و نوشیدنی ها مورد استفاده است. این ماده به راحتی در آب حل شده و به علت پایداری مناسب به خوبی در پخت و پز قابل استفاده است. سوکرالوز 600 برابر شیرین تر از شکر بوده و در دماهای بالا پایدار است. سوکرالوز از شکر تهیه شده و کاملا مزه شکر می دهد. اگر چه سوکرالوز از شکر تهیه شده، ولی بدن ما آن را به عنوان کربوهیدرات نمی شناسد و در نتیجه، در بدن شکسته نمی شود و بدون کالری است. برخلاف شکر، سوکرالوز باعث پوسیدگی دندان نمی شود. این محصول توسط سازمان نظارت بر مواد غذایی و دارویی آمریکا در سال 1998-1999 با پشتیبانی بیش از 110 تحقیق تأیید شده است. در آمریکا و اروپا، سوکرالوز با نام تجاری Splenda به بازار عرضه می گردد. این محصول را می توان در غذاهای سرد و گرم و همچنین برای آشپزی و شیرینی پزی استفاده نمود. در صنایع غذایی اروپا و آمریکا، برای فرآوری غذاهای متنوعی از سوکرالوز استفاده می شود. سوکرالوز طعم شیرینی خود را در درجه حرارت های متفاوت حفظ می کند.
سازمانهایی که سوکرالوز توسط آنها مورد تأیید قرار گرفته است
1- سازمان غذا و دارو ی آمریکا FDA در سال 1998
2- JECFA joint FAO&WHO expert committee on food additives در سال 1999
3-کمیتة علمی غذای اروپا SCF در سال 2000
4- سازمان ایمنی غذای اروپا EFSA در سال 2000
فواید مصرف سوکرالوز
1- ترکیب دو مورد: 1- طعم منحصر به فرد سوکرالوز که کاملا"شبیه شکر است؛ و 2- مقاومت عالی آن، موجب برتری این شیرین کننده به سایر شیرین کننده ها شده است و جایگزین شکر در انواع غذا ها و نوشیدنی ها که شامل غذاهای خانگی و دستورهای پخت می باشد شده است. سوکرالوز طعمی شبیه شکر دارد که کاملا" قابل درک است و طعم ناخوشایند ندارد .
2- سوکرالوز طعمی شیرین دارد و شیرینی آن در دهان باقی می ماند و هیچ طعم ناخوشایندی در دهان ایجاد نمی کند.
3- سوکرالوز در بدن انرژی تولید نمی کند به دلیل این که مانند ساکارز شکسته نمی شود و به سرعت از میان بدن بدون تغییر عبور می کند .
4- سوکرالوز به طور وسیعی در بیش از 100 تحقیق، در مدت 20 سال مورد بررسی قرار گرفته و یافت شد که کاملاً سالم و بی خطر است و تاکنون هیچ گونه گزارش مستندی از عوارض نامطلوب همچون پوسیدگی دندان، افزایش قند در افراد
5- دیابتیک، تغییرات ژنتیکی، سرطان، مشکلات ایمونولوژیک، اختلال در سیستم اعصاب مرکزی و محیطی، و نیز نقص جنین، از این ماده منتشر نشده است.
6- این شیرین کننده برای کل اقشار جامعه قابل استفاده است شامل زنان باردار، مادران شیرده و کودکان درکل سنین.
7- سوکرالوز برای افرادی که می خواهند میزان جذب کالری به بدن خود را کاهش دهند مفید است.
8- سوکرالوز به عنوان یک شیرین کننده در مکمل های غذایی، مواد دارویی، ویتامین ها و مکمل های معدنی قابل استفاده است.
9- از دیگر فواید سوکرالوز این است که چون باکتری های دهان آن را به عنوان یک منبع غذایی نمی شناسند. بنابراین موجب پوسیدگی دندان ها نمی شود.